Pierwotna profilaktyka choroby niedokrwiennej serca u kobiet poprzez dietę i styl życia ad

Kobiety zarejestrowane pielęgniarki w wieku od 30 do 55 lat przekazały szczegółowe informacje za pomocą kwestionariusza. Co dwa lata przesyłamy kwestionariusze uzupełniające, aby zaktualizować nasze informacje o potencjalnych czynnikach ryzyka i zidentyfikować nowo zdiagnozowane przypadki różnych chorób. Ustalenie ryzyka i czynniki zapobiegawcze
Kwestionariusz z 1976 roku zapytał o wzrost i wagę pielęgniarek oraz o zawał mięśnia sercowego u rodzica przed ukończeniem 60 lat. Każdy kwestionariusz uzupełniający poprosił o zaktualizowane informacje dotyczące masy w celu obliczenia wskaźnika masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach) jako miara otyłości.1 Każdy kwestionariusz zapytał również o palenie papierosów (w tym ostatnie palenie tytoniu i liczba wypalanych papierosów dziennie dla obecnych palaczy), stan menopauzalny (w tym stosowanie hormonów po menopauzie) oraz diagnozowane przez lekarza nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu; autorespondery tych diagnoz były dość dokładne w porównaniu do dokumentacji medycznej.2
Informacje na temat aktywności fizycznej uzyskano po raz pierwszy w 1980 r. I zaktualizowano je w 1982 r., 1986 r., 1988 r. I 1992 r., Korzystając z uprzednio zatwierdzonego kwestionariusza dotyczącego częstotliwości aktywności.3-5 Szacowaliśmy, że czas spędzony w tygodniu jest umiarkowany do energicznego działania wymagające 3 lub więcej MET na godzinę; to wykluczało chodzenie w łatwym lub normalnym tempie, ale obejmowało szybki marsz w odległości 5 km (3 mi) lub więcej na godzinę.
W 1980 roku oceniliśmy dietę za pomocą 61-elementowego kwestionariusza częstotliwości żywności. W 1984 r. Kwestionariusz został rozszerzony na 116 artykułów spożywczych, a podobne kwestionariusze zostały wykorzystane do aktualizacji informacji na temat diety w 1986 i 1990 r. W kwestionariuszach oceniono również spożycie suplementów multiwitaminowych i suplementów witaminowych. Odtwarzalność i ważność kwestionariuszy dotyczących częstotliwości żywności są wysokie w porównaniu z wieloma tygodniowymi zapisami dotyczącymi diety i różnymi markerami biochemicznymi, jak opisano szczegółowo w innym miejscu.6
Aby obliczyć spożycie określonych składników odżywczych, określiliśmy wspólną jednostkę lub wielkość porcji dla każdej żywności w kwestionariuszu i zapytaliśmy uczestnika, jak często, przeciętnie, spożywała tę ilość w poprzednim roku. Dziewięć kategorii odpowiedzi mieściło się w zakresie od nigdy do sześciu lub więcej razy dziennie . Spożycie składników odżywczych obliczono przez pomnożenie częstotliwości spożycia każdej jednostki żywnościowej przez jej zawartość składników odżywczych. Piwo, wino i alkohol były zawarte w każdym z kwestionariuszy częstotliwości żywności, aby umożliwić obliczenie spożycia alkoholu.
Definicja grup niskiego ryzyka
Naszym celem w tej analizie było oszacowanie wpływu diety i stylu życia na ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Dlatego nie uwzględniliśmy dodatkowego działania środków farmakologicznych, w tym aspiryny lub hormonów po menopauzie, lub stanów medycznych, takich jak nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu. Jednak wszystkie analizy zostały dostosowane do tych czynników. Staraliśmy się ograniczyć liczbę zmiennych związanych ze stylem życia i dietą, a wśród nich znaleźliśmy tylko tych z uzasadnionymi dowodami potwierdzającymi ich wpływ na chorobę wieńcową, uznając jednocześnie, że większość takich zmiennych nigdy nie była testowana w randomizowanych próbach.
W przypadku palenia grupa niskiego ryzyka została zdefiniowana jako ci, którzy przestali palić lub nigdy nie palili
[hasła pokrewne: brachyterapia prostaty, dipirydamol, wysypka bostonska ]
[więcej w: wirus bostoński objawy, wysypka bostonska, ceftriakson ]
[hasła pokrewne: ile kosztuje rezonans magnetyczny, inteligencja emocjonalna pdf, jagody goji działanie ]