Pierwotna profilaktyka choroby niedokrwiennej serca u kobiet poprzez dietę i styl życia cd

Palenie papierosów jest głównym czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej7 i udaru mózgu 8. Ryzyko to zmniejsza się po zaprzestaniu palenia i zbliża się do poziomu osób, które nigdy nie paliły po 10-14 latach.9-11 Umiarkowane spożycie alkoholu wiąże się z mniejszym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca12-14 i udaru niedokrwiennego15, ale może zwiększać ryzyko udaru krwotocznego.16 Uważaliśmy kobiety za osoby o niskim ryzyku, jeśli spożywały średnio 5 g lub więcej dziennie (a typowy kieliszek wina ma 11 g alkoholu). Dla uproszczenia oraz dlatego, że tak niewielu kobiet z tej kohorty piło ciężko (1,2 procenta zgłosiło picie ponad 45 g alkoholu dziennie), nie zdefiniowaliśmy górnego limitu spożycia alkoholu, chociaż oczywiście byłoby to konieczne przy ustalaniu wytycznych dotyczących zdrowia publicznego .
W przypadku aktywności fizycznej uznaliśmy, że osoby o niskim ryzyku zajmują się co najmniej półgodzinną energiczną lub umiarkowaną aktywnością, w tym energicznym chodzeniem. Ten punkt odcięcia jest zgodny z różnymi wytycznymi.17,18 Stwierdziliśmy, że ten poziom aktywności wiąże się ze znacznym zmniejszeniem ryzyka choroby niedokrwiennej serca5 i udaru (dane niepublikowane).
Kobiety o wskaźniku masy ciała poniżej 25, standardowym punkcie odcięcia dla nadwagi, zostały uznane za niskiego ryzyka. Wcześniej stwierdziliśmy istotnie wyższe ryzyko choroby niedokrwiennej serca u kobiet ze wskaźnikiem masy ciała wynoszącym 23 do 24,9, w porównaniu z kobietami o wskaźniku masy ciała mniejszym niż 21,19 Punkt odcięcia 25 oznacza wyższy niż optymalny poziom.
Uznaliśmy, że pacjenci są obarczeni niskim ryzykiem, jeśli osiągnęli wyniki w co najwyżej 40 procentach badanej grupy, stosując złożoną miarę opartą na diecie o niskiej zawartości tłuszczu trans i ładunku glikemicznego (która odzwierciedla stopień, w jakim dieta podnosi poziom glukozy we krwi), wysoką w błonnik zbożowy, morskie kwasy tłuszczowe n-3 i kwas foliowy, a także wysoki stosunek wielonienasyconych do nasyconych tłuszczów. Dla każdego z tych sześciu czynników dietetycznych obliczyliśmy rozkład według kwintyli w kohorcie i przypisano każdej kobiecie ocenę do 5 odpowiadającą kwintylowi pobrania, przy czym 5 oznacza najkorzystniejszy kwintyl. Punkty odcięcia dla najkorzystniejszego kwintyla dla każdego czynnika dietetycznego były następujące: mniej niż 1,56 procent energii dostarczonej przez tłuszcz trans, stosunek tłuszczu wielonienasyconego do nasyconego ponad 0,43, zużycie więcej niż 4,2 g błonnika zbożowego dziennie , ładunek glikemiczny mniejszy niż 723 jednostek dziennie, więcej niż 0,1 procent energii z morskich kwasów tłuszczowych n-3 i konsumpcja ponad 525 .g kwasu foliowego na dzień. Dla każdego uczestnika zsumowano wartość kwintylową dla każdego składnika odżywczego (z wyższym wynikiem reprezentującym niższe ryzyko), a uczestnicy z wynikami dietetycznymi w najwyższych 40 procentach zostali zdefiniowani jako grupa niskiego ryzyka w odniesieniu do diety. My i inni wcześniej wykazaliśmy znaczenie każdego z tych czynników dla ryzyka choroby wieńcowej.20-26
Populacja do analizy
Wykluczyliśmy kobiety, które pozostawiały puste lub puste miejsce w kwestionariuszu diety z 1980 r., O nieprawdopodobnie niskich lub wysokich wynikach dla całkowitego spożycia pokarmu lub energii (poniżej 500 lub powyżej 3500 kcal dziennie) oraz tych z wcześniej rozpoznanym rakiem, dusznicą bolesną, zawałem mięśnia sercowego zawał, udar lub inne choroby sercowo-naczyniowe
[podobne: ciśnienie onkotyczne krwi, choroba ormonda, dipirydamol ]
[patrz też: progresja choroby, bewacyzumab, żołądek przeżuwaczy ]
[hasła pokrewne: jagody goji opinie, olx wschowa, olx sokółka ]