Porównanie wpływu otrębów owsa i pszenicy o niskiej zawartości włókien na poziomy lipoprotein w surowicy i ciśnienie krwi ad 5

Średnie ciśnienie krwi mierzone w domach pacjentów wynosiło odpowiednio 110/67 i 107/65 mm Hg w okresach wysokich włókien i niskich włókien (P = 0,3). Badanie miało moc 80 procent, aby wykryć znaczący (P <0,05) wpływ otrąb owsianych na zarejestrowane w szpitalu ciśnienie krwi skurczowe 2,6 mm Hg i 2,1 mm Hg rozkurczowe, z zastosowaniem standardowych odchyleń zmian ciśnienia krwi pomiędzy okresami o wysokiej zawartości włókien i niskiej zawartości włókien. Cholesterol w surowicy
Tabela 3. Tabela 3. Poziom cholesterolu w lipoproteinach w surowicy przed iw trakcie suplementacji wysokobłonnikowych i niskowłóknistych suplementów * Średni poziom cholesterolu w surowicy znacznie spadł w stosunku do linii podstawowej zarówno w okresach bogatych w błonnik jak i w krótkich włóknach o 7,5 procent. (Przedział ufności 95%, 3,5 do 11,5 procent) i 7,1 procent (3,1 do 11,0 procent), odpowiednio (tabela 3). Poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości również zmniejszył się znacząco zarówno w diecie wysokowłóknistej, jak i niskowłóknistej, o odpowiednio 9,1 procent (4,4 do 13,9 procent) i 6,4 procent (1,7 do 11,2 procent). Użyliśmy równania Keysa i jego współpracowników, 28 pochodzących z eksperymentów żywieniowych na oddziale metabolicznym, aby określić, w jakim stopniu obniżenie poziomu wyjściowego w tłuszczach nasyconych i cholesterolu oraz wzrost wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, razem wziętych, może wyjaśnić spadek poziomu cholesterolu w surowicy z linii podstawowej. Równanie Keysa przewidywało spadek o 0,34 mmol na litr (13 mg na decylitr) w okresie wysokowłókienkowym i 0,31 mmol na litr (12 mg na decylitr) w okresie niskich włókien. Obie przewidywane wartości mieściły się w zakresie 0,03 mmol na litr (1 mg na decylitr) rzeczywistego spadku. Nie było znaczącej różnicy w poziomach cholesterolu całkowitego, lipoprotein o małej gęstości, lipoprotein o dużej gęstości lub lipoprotein o bardzo niskiej gęstości pomiędzy okresami o wysokiej zawartości włókien i o niskiej zawartości włókien (P> 0,05). Stwierdzono, że poziom lipoprotein o dużej gęstości jest niższy w diecie niskowłóknistej niż w diecie bogatej w błonnik, prawdopodobnie dlatego, że całkowite spożycie tłuszczu było niższe w okresie niskich włókien.29 30 31 95-procentowy poziom zaufania przedziały dla różnic w poziomach cholesterolu w surowicy i niskiej gęstości lipoprotein w surowcu między okresami o niskiej zawartości włókien i o wysokiej zawartości włókien wynosiły odpowiednio -0,20 do 0,17 mmola na litr i -0,22 do 0,06 mmola na litr. Te interwały obejmują możliwy efekt hipocholesterolemiczny włókna o 4 procentach dla całkowitego cholesterolu i 8 procent dla lipoprotein o małej gęstości. U osób, u których poziom cholesterolu w surowicy w górnej połowie rozkładu (4,7 do 7,0 mmol na litr [183 do 270 mg na decylitr]), różnica poziomów cholesterolu w surowicy podczas dwóch okresów leczenia wynosiła -0,04 mmol na litr ( -1,5 mg na decylitr) (P nieistotne). Nie było dowodów na efekt przeniesienia (kolejność) między okresami leczenia.
Pomiary moczu
Pomiary w moczu (średnie . SD) odpowiednio w okresach o wysokiej zawartości włókien i niskiej zawartości włókien były następujące: sód, 103 . 38 i 118 . 50 mmol na dzień; potasu, 60 . 19 i 58 . 19 mmol na dzień; i kreatyniny, 1,24 . 0,28 i 1,25 . 0,26 g na dzień. Żadna z różnic nie była znacząca.
Skutki uboczne
Po zakończeniu badania, badani byli pytani o skutki uboczne i zostali poproszeni o odgadnięcie kolejności suplementów
[więcej w: olx sokółka, guzek na tarczycy, grzybek tybetański skutki uboczne ]