Porównanie wpływu otrębów owsa i pszenicy o niskiej zawartości włókien na poziomy lipoprotein w surowicy i ciśnienie krwi ad

Dwadzieścia cztery podmioty rozpoczęły proces. Trzy osoby wypadły w ciągu pierwszych trzech tygodni, a jedna nie dostarczyła próbki krwi ani informacji o diecie w końcowym okresie badania. Dane z tych tematów nie zostały wykorzystane w analizie. Dwadzieścia badanych, 4 mężczyzn i 16 kobiet (średni wiek, 30 lat [zakres, 23 do 49]) zakończyło proces. Szesnastu z nich to dietetycy lub stażyści dietetyczni. Wszystkie znajdowały się w zakresie pożądanej masy ciała, zgodnie z tabelami Metropolitan Life Insurance z 1959 r., Z wyjątkiem jednej kobiety, która przekroczyła górny limit o 10 procent. Dwóch osób paliło papierosy. Wszyscy pacjenci wyrazili świadomą zgodę, a badanie zostało zatwierdzone przez Komitet ds. Ochrony Osób z Brighama i Szpitala dla Kobiet. Projekt badania
Badanie było randomizowanym, podwójnie ślepym, krzyżowym badaniem z okresami o wysokiej zawartości włókien i niskiej zawartości włókien. Podczas tygodniowego okresu linii podstawowej mierzono poziomy lipidów w osoczu, masę ciała i ciśnienie krwi u każdego osobnika. Badani nadal spożywają swoje zwykłe diety. Każdy uczestnik był następnie losowo przydzielany do otrzymywania suplementów diety o niskiej lub dużej zawartości włókien przez sześć tygodni. Po tym okresie nastąpiła dwutygodniowa przerwa, podczas której nie spożywały się żadne suplementy. Wreszcie, badani spożyli drugi rodzaj suplementu przez kolejny okres sześciotygodniowy. Kobiety rozpoczęły każdy cykl leczenia w tym samym momencie w swoich cyklach menstruacyjnych, które były regularne. Żadne nie stosowało doustnych środków antykoncepcyjnych. Dziewięciu badanych otrzymało najpierw suplement o wysokiej zawartości błonnika, a 11 suplement o niskiej zawartości błonnika.
Tabela 1. Tabela 1. Skład suplementów diety. Suplementy były dostarczane jako przystawki lub babeczki (tabela 1). Wszystkie przepisy zostały opracowane przez członków personelu dietetycznego Centrum Badań Klinicznych, a suplementy zostały przygotowane i rozprowadzone przez personel kuchni zajmującej się badaniami metabolicznymi. Każdy rodzaj suplementu został przygotowany w wersjach o dużej zawartości włókien i niskiej zawartości włókien, które były podobne pod względem masy, wielkości, innych składników odżywczych (tabela 1) i przypraw. Babeczki i przystawki zawierały otręby owsiane (odpowiednio 20 g i 40 g, matczykowaty otręby owsiane, Quaker Oats, Chicago) lub podobną ilość rafinowanej pszenicy o niskiej zawartości błonnika (krem z pszenicy, nabisco brands, el paso, tex. mąka). Produkty wysokobłonnikowe zawierały około 3 g więcej tłuszczu niż wersje o niskiej zawartości włókien, głównie nienasycone kwasy tłuszczowe z otrębów owsianych i oleju kukurydzianego. Zarówno badani, jak i personel zajmujący się dystrybucją żywności byli zaślepieni co do dostarczonej wersji. Badani byli proszeni o codzienne spożywanie kombinacji przystawek i babeczek zawierających 100 g otrębów owsianych lub pszenicy. Mieli codzienny zapis spożycia suplementów. Spożycie innych produktów żywnościowych było nieograniczone i zostały one wybrane lub przygotowane przez samych badanych. Badani spożywali suplementy i inne produkty spożywcze w szpitalu i domu, w dogodnym dla nich czasie.
Pomiary
Dietetyczne spożycie
Przyjmowanie pokarmu oceniono na podstawie linii podstawowej za pomocą kwestionariusza dotyczącego częstotliwości żywności, który został szybko przeanalizowany za pomocą zautomatyzowanej, skomputeryzowanej bazy danych odżywczych.22 Czterodniowe rekordy spożycia żywności, w tym jeden weekend, zostały zakończone w piątym tygodniu -fabryczne i nisko-włóknowe okresy badania
[podobne: grzybica skóry zdjęcia, guzy na tarczycy, jagody goji działanie ]