Porównanie wpływu otrębów owsa i pszenicy o niskiej zawartości włókien na poziomy lipoprotein w surowicy i ciśnienie krwi cd

Badani odnotowali spożycie suplementów i żywności, którą sami wybrali. Zapisy zostały przeanalizowane przy użyciu programu komputerowego Food Processor II (ESHA Research, Salem, Oreg). Komputerowe wprowadzanie danych dotyczących przyjmowania pokarmu było wykonywane przez jednego dietetyka. Porównaliśmy spożycie składników odżywczych podczas okresów o wysokiej zawartości błonnika i niskiej zawartości błonnika przy użyciu czterodniowych rekordów. Zmiany w pobieraniu składników odżywczych z linii podstawowej zostały zbadane przez porównanie danych z kwestionariusza częstotliwości żywności z danymi z zapisów dietetycznych. Porównywalność danych dotyczących tłuszczów dietetycznych wytworzonych tymi dwiema metodami została zwalidowana.22, 23 W dwóch populacjach badanych przez rok z wykorzystaniem kwestionariusza częstotliwości żywności i zapisów dietetycznych, średni procent energii z nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasy tłuszczowe oceniane według tych dwóch metod różniły się o mniej niż procent, a dzienne spożycie cholesterolu różniło się o 5 i 20 mg na 1000 kcal.22, 23 Lipidy w surowicy
Próbki krwi pobierano z żyły przedłokciowej na linii podstawowej i w ostatnich dwóch dniach okresów o wysokiej zawartości włókien i niskiej zawartości włókien. Badani przyjmowali jedynie wodę przez 12 do 14 godzin przed pobraniem krwi. Surowicę oddzielono, natychmiast zamrożono i przechowywano w -80 ° C. Pod koniec badania próbki rozmrożono. Lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości oddzielono od lipoprotein o małej gęstości i dużej gęstości przez preparatywne ultrawirowanie z szybkością 25 000 obrotów na minutę przez 18 godzin w wirniku typu 25 w urządzeniu Beckman L8-70M (Beckman Instruments, Palo Alto, CA). Lipoproteiny o dużej gęstości oddzielono od surowicy przez strącanie po dodaniu dekstranu i chlorku magnezu. Stężenia cholesterolu określono metodami enzymatycznymi25 (Boehringer-Mannheim, Indianapolis) w całkowitej surowicy, lipoproteinie o dużej gęstości i frakcją z ultrawirowania, która zawierała lipoproteiny o niskiej i wysokiej gęstości. Wszystkie analizy przeprowadzono w jednej partii. Laboratorium jest standaryzowane do pomiarów cholesterolu i lipoprotein o dużej gęstości w ramach programu standaryzacji lipidów w Centers for Disease Control. Każda przedstawiona wartość cholesterolu jest średnią z dwóch pomiarów.
Ciśnienie krwi zarejestrowane w szpitalu
Ciśnienie krwi mierzono w Centrum Badań Klinicznych trzy dni podczas okresu linii podstawowej oraz w tygodniach 3 i 6 każdego okresu badania z użyciem automatycznej maszyny oscylometrycznej (Dinamap, model 845 xT, Critikon, Tampa, Fla.). W całym badaniu wykorzystano jeden instrument dla wszystkich przedmiotów. Pomiary wykonywano o tej samej porze każdego dnia w spokojnym miejscu po tym, jak pacjent spoczął w pozycji siedzącej przez 5 do 10 minut. Maszyna została zaprogramowana tak, aby odczytywała trzy razy z prawego ramienia w dwuminutowych odstępach przy każdym siedzeniu.
Ciśnienie krwi zarejestrowane w domu
Badani mierzyli własne ciśnienie krwi przez siedem dni podczas okresu linii podstawowej oraz w tygodniach 3 i 6 każdego okresu badania. Jedna maszyna do pomiaru ciśnienia krwi (Lumiscope, Edison, NJ) została przydzielona do każdego pacjenta przez cały okres próbny. Urządzenie automatycznie napompowało mankiet do ciśnienia 20 mm Hg powyżej poprzedniego odczytu ciśnienia skurczowego, a następnie zmniejszyło ciśnienie o 2 mm Hg na sekundę, drukując zapis daty, czasu, skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi oraz tętna.
[patrz też: jaskolcze ziele, jęczmień zielony opinie, grzybica skóry zdjęcia ]