Porównanie wpływu otrębów owsa i pszenicy o niskiej zawartości włókien na poziomy lipoprotein w surowicy i ciśnienie krwi czesc 4

Ciśnienie krwi mierzono w pozycji siedzącej, w dwóch powtórzeniach, trzy razy dziennie (rano, późnym popołudniem i późnym wieczorem). Każdy przyrząd badano pod względem dokładności względem standardowego sfigmomanometru rtęciowego, jak opisano powyżej.26 Pomiary moczu
24-godzinny zbiór moczu uzyskano w 5 tygodniu w okresach o wysokiej zawartości włókien i niskiej zawartości włókien. Stężenie sodu i potasu mierzono za pomocą analizatora NOVA Analyzer I (NOVA Biomedical, Waltham, Mass.) I stężenia kreatyniny za pomocą Beckman Analyzer II w laboratorium rdzenia Clinical Research Center.
Waga
Masę ciała mierzono w lekkiej odzieży bez butów na linii podstawowej i podczas tygodni 3 i 6 każdego okresu diety, w jednej pionowej skali (Detecto, Webb City, MO).
Analiza statystyczna
Przeanalizowaliśmy różnice w poziomach cholesterolu i ciśnienia krwi w surowicy w trzech okresach badania – linia podstawowa, wysokie włókno i niskie włókno – za pomocą analizy wariancji powtarzanych pomiarów, a następnie porównania parami, stosując test Studenta-Newmana-Keulsa. W analizach tych wykorzystano procedurę modeli liniowych Systemu Analizy Statystycznej.27 Obliczono 95-procentowe przedziały ufności dla różnic w poziomach cholesterolu w surowicy pomiędzy okresami o wysokiej zawartości włókien i o niskiej zawartości włókien, stosując standardowe błędy różnic w najmniejszy kwadrat oznacza. Dwufotowy sparowany test t został wykorzystany do porównania różnic w spożyciu składników odżywczych, mierzonych na podstawie zapisów dietetycznych podczas okresów o dużej zawartości włókien i niskiej zawartości włókien.
Wyniki
Spożycie składników odżywczych
Tabela 2. Tabela 2. Przyjmowanie składników odżywczych i masy ciała w okresach badania z wysoką zawartością włókien i nisko-włóknistych * Na linii podstawowej badani zjadali swoje zwykłe diety, które zawierały umiarkowane ilości tłuszczu (30,6 procent energii), cholesterol (274 mg na dzień) i błonnika (23,3 g na dzień) (tabela 2). Badani spożywali 93 procent rafinowanej pszenicy i 87 procent suplementów z otrębów owsianych, które były dystrybuowane. Przyjmowanie suplementów, zarówno bogatych, jak i niskich, powodowało nieznaczne zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu przez badanych oraz zwiększenie spożycia tłuszczów wielonienasyconych. Średnie dzienne spożycie energii z suplementów wyniosło odpowiednio 864 . 94 kcal i 944 . 115 kcal w okresach o dużej zawartości włókien i niskiej zawartości włókien (P <0,05). Całkowite błonnik pokarmowy wzrósł z 18,4 g na dzień w okresie niskowęglowym do 38,9 g na dzień podczas okresu z wysokimi włóknami, z otrębów owsianych (P <0,001). Tłuszcz żywieniowy był znacznie wyższy w okresie owsa niż w okresie pszenicy (P <0,001). Większość przyrostu tłuszczu w diecie była spowodowana kwasami linolowymi i oleinowymi w otrębach owsianych i oleju kukurydzianym. Nie było znaczących różnic między okresami leczenia przy przyjmowaniu cholesterolu. Masa ciała (tabela 2) pozostała stabilna przez całe badanie. Całkowite spożycie energii było niższe w okresie odniesienia niż podczas okresów suplementacji. Ponieważ aktywność fizyczna i masa ciała nie uległy zmianie, różnica w podawanym poborze energii mogła być wynikiem różnych metod stosowanych do oceny spożycia.
Ciśnienie krwi
Średnie skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi mierzone w szpitalu wynosiło 112/68 mm Hg na linii podstawowej i nie zmieniało się podczas żadnego z okresów suplementacji diety
[hasła pokrewne: kaki kalorie, hipertensjologia, homocysteina badanie ]